Eliittikisojen finaali Joensuussa 18.8.

Eliittikisojen finaali Joensuussa 18.8.

Eliittikisakausi päättyy lauantaina 18.8. Joensuussa. Päälajiksi on nousemassa miesten keihäänheitto, johon osallistuvat kaikki Suomen olympiaheittäjät pronssimies Antti Ruuskasen johdolla. Ruuskanen saa kovan vastuksen Tero Pitkämäestä, Ari Manniosta ja järjestävän seuran Joensuun Katajan Lassi Etelätalosta.


Eliittikisasarjan kokonaispotista kamppailevat edelleen tiukasti Ruuskanen, Pitkämäki, Niclas Sandells, Nooralotta Neziri ja Sandra Eriksson. Joensuussa kilpailee iso joukko myös muita maamme eturivin yleisurheilijoita. Mukana ovat mm. Tommi Evilä, Osku Torro, Johanna Lehtinen, David Söderberg, Oona Sormunen ja Sanni Utriainen.

LIVE-Tulospalvelu

 

Tuomo Lehtisen arvio laji lajilta:

M 100 m

Kovin nimi lähtölistassa on Saint Kitts & Nevisin Antoine Adams, joka on tänä vuonna juossut ennätyksekseen 10,10. Adams oli Daegun MM-kilpailuissa saavuttamassa maalleen historian ensimmäistä pikaviestin MM-mitalia. Mukana on myös Lontoon olympiakisoissa Kanadan pikaviestiä kiidättänyt Oluseyi Smith, joka on tänä vuonna juossut 10,22. Suomalaisista tilastoykkönen on Ikaalisten Urheilijoiden Eero Haapala.

M 800 m

Italian Giordano Benedetti on tänä vuonna juossut ennätyksekseen 1.45,34. Mukana on myös viime vuosina useasti Eliittikisoissa esiintynyt Irlannin nuori Paul Robinson ja Australian Craig Huffer. Molemmat miehet ovat pistelleet matkan tänä vuonna 1.48-alkuisiin aikoihin. Suomalaisista mukana ovat Ilari Piipponen, Panu Jantunen ja Jari Räsänen, jotka kamppailevat tiukasti 1.50:n alituksesta.

M 3000 m

Loistokautta juokseva Niclas Sandells saa vastaansa Yhdysvaltain Bobby Curtisin, joka on tänä kesänä juossut ennätyksekseen 7.54,25. Sandells taistelee jopa Eliittikisojen kokonaiskilpailun voitosta, johon vaadittaneen 7.50 alitus, eli selkeä ennätysparannus. Sandells juoksi alkukaudesta Oslossa komeasti 7.53:een. Juoksua vauhdittaa Turun Urheiluliiton Willy Rotich, joka lähtee matkaan 7.55:n vauhtia, josta on tarkoitus kiristää kova viimeinen tonni. Kilpailussa ovat mukana myös tänä vuonna 8.04 juossut ruotsalainen Eric Senorski, Lahden Ahkeran Jonas Hamm, Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Joonas Harjamäki sekä nuorten Suomen mestari Juuan Jänteen Oskari Pennanen.

M 400 m aj

Petteri Monni hakee uransa ensimmäistä 51 sekunnin alitusta ja Gustav Klingstedt ensimmäistä 52 sekunnin alitustaan. Kilpailussa on mukana Valko-Venäjän Mikita Jakauleu, joka on tänä vuonna aitonut ennätyksekseen 50,02.

M Korkeus

Nousukuntoinen Osku Torro voi hypätä Suomen ennätyksen milloin tahansa. Joensuussa Torro saa vastaansa kaksi venäläistä, yhden latvialaisen, yhden barbadosilaisen ja yhden suomalaisen kilpailijan. Kilpailun voittoon vaadittaneen ainakin hyvin lähelle 230 senttiä hipova tulos.

M Pituus

Selkävaivoista kärsinyt Tommi Evilä palaa kilpailuihin Joensuussa. Kamppailu Joensuun hiekkakasan herruudesta on kova, sillä mukana on myös kaksi muuta 820 urallaan ylittänyttä hyppääjää: Tanskan Morten Jensen ja Venäjän Aleksandr Petrov. Suomalaista mukana ovat Evilän lisäksi Eero Haapala, Arttu Halmela ja Juho-Matti Pimiä, jotka kaikki janoavat uransa ensimmäistä kahdeksan metrin siivua Kalevan Kisojen kynnyksellä. Selkäkrampista kärsivä Roni Ollikainen joutuu valitettavasti jättämään kilpailun väliin.

M Kuula

Suomessa on nousemassa uusi kuulantyöntäjien sukupolvi, jonka ykkösmies Karjaan Tomas Söderlund tähyää Joensuussa 19 metrin rajaa.

M Moukari

Maailmantilaston nelonen Sergei Litvinov Junior saapuu Joensuuhun vyöllään uran paras kausi. Toisen polven heittäjän tällä kaudella heitetty ennätys on 80,98. Lontoon kisoista jäi varmasti paljon hampaankoloon IF VOM:n David Söderbergille, jota kiinnostanee myös Litvinovin ja toisen 80 metrin miehen Juri Shajunovin kukistaminen. Suomalaista mukana on Söderbergin lisäksi myös toinen 75 metriä urallaan ylittänyt heittäjä, Porin Pyrinnön Tuomas Seppänen.

M Keihäs

Kauden kovin kotimainen keihäskisa ennen Kalevan Kisoja heitetään Joensuussa lauantaina. Mukana ovat kaikki olympiakävijät; Antti Ruuskanen, Tero Pitkämäki ja Ari Mannio. Heidät haastaa tiukasti Joensuun oma mies Lassi Etelätalo. Mukana ovat myös Sampo Lehtola ja nuoret nousevat heittäjät Toni Sirviö ja Joel Karjalainen.

N 100 m

Kuopion Reippaan Maria Räsänen, Joensuun Katajan Noora Hämäläinen ja Pellon Ponnen Sari Eero saavat kirittäjikseen Valko-Venäjän Julia Balykinan ja Slovenian Kristina Žumerin. Balykinan kauden paras tulos on 11,38 ja Žumerin 11,58. Räsänen on tällä kaudella parannellut ennätyslukemansa lähelle näitä, sillä nuori nainen on juossut matkan aikaan 11,69.

N 1500 m

Sandra Eriksson ja Johanna Lehtinen pääsevät kovaan kyytiin. Mukana on Lontoossa semifinaaliin edennyt Australian Zoe Buckman, joka viime vuonna juoksi Joensuussa kenttäennätykseksi 4.06,05. Kilpailuun osallistuu myös Etiopian Meskerem Assefa, jonka ennätys on peräti 4.02,12. Heidän lisäkseen mukana ovat Kenian Peril Nengampi ja Venäjän 22-vuotiaiden mestari Jelena Korobkina, jotka molemmat ovat jo juosseet tällä kaudella alle 4.10. Johanna Lehtisen kauden kotimainen kärkiaika on 4.14,16 ja Sandra Erikssonin ennätys 4.17,55. HKV:n moninkertainen Suomen mestari Suvi Selvenius on niinikään mukana ja nuorta suomalaista nousevaa maileripolvea edustavat Heidi Marttinen ja Kaisa Tyni.

N 100 m aj

Mikkelissä 22-vuotiaiden SM-kilpailuissa Hanna Korellin Suomen ennätystä juuri parantanut Turun Urheiluliiton Nooralotta Neziri tähyää kohti 13 sekunnin rajaa. Mukana maamme eturivin aitureista ovat myös Kajaanin Kipinän Elisa Leinonen ja Tampereen Pyrinnön Lotta Harala.

N 400 m aj

Ilona Punkkinen kilpailee pitkän tauon jälkeen 400 metrin aitajuoksussa. Ilonalle kovinta vastusta tarjoavat Ruotsin Frida Persson ja Toijalan Vauhdin Noora Toivo.

N Korkeus

Lapuan Virkiän Elina Smolander ja Tampereen Pyrinnön Tiina Hakanen saavat hyppyseurakseen kolme tasaista hyppääjää itärajan takaa. Ukrainan Oksana Okunevan ennätys on 194, Venäjän Alesja Paklinan 189 ja vasta 19-vuotiaan venäläisen Oksana Krasnokutskajan 187. Suomalaisilla onkin mainio tilaisuus parannella omia ennätyksiään kohti 190 sentin tuloksia.

N Pituus

Venäjän Oksana Zhukovskaja on hypännyt ennätyksekseen 677 ja tällä kaudellakin 664. Suomalaista hänet haastavat tiukimmin Joensuun Katajan Jaana Sieviläinen, Lappeenrannan Urheilu-Miesten Elina Torro sekä Tampereen Pyrinnön Elina Korjansalo.

N Keihäs

Tohmajärven Urheilijoiden Oona Sormunen ja Nokian Urheilijoiden Sanni Utriainen kohtaavat asetelmia hakien kohti Lahden Kalevan Kisoja. Kumpikin nainen on jo hyvin lähellä 60 metrin rajaa, joten viikonloppuna saatetaankin nähdä ensimmäinen suomalainen kuusikymppinen moneen vuoteen. Mukana ovat myös Piia Pyykkinen ja monipuolinen Niina Kelo.

Eliittikisasarja

JOENSUU 18.8.2012 SUL:n Eliittikisat 5/5

  • If Vahinkovakuutus Oy
  • Asics