Jyväskylässä avataan veteraanien MM-kilpailut

Jyväskylässä avataan veteraanien MM-kilpailut

35-vuotiaiden ja sitä vanhempien yleisurheilijoiden maailmanmestaruuksista kilpaillaan kuuden päivän ajan 3.-8. huhtikuuta Jyväskylässä. Pääosa lajeista järjestetään hallikilpailuina, mutta pitkät heittolajit, puolimaraton, mantiekävely ja maastojuoksu kilpaillaan kevättaivaan alla.


MM-kilpailujen avajaisjuhlallisuudet pidetään Jyväshovin Hoviraitilla maanantaina 2.4. kello 19.30. Avajaiset alkavat joukkueiden marssilla, johon osallistuvat 63 eri maan lipunkantajat. Maailmanmestaruuksista kilpailee lähes 3000 urheilijaa, joista nuorimmat ovat 35-vuotiaita ja vanhimmat lähes satavuotiaita.

MM-kilpailut alkavat tiistaina 3.4. Tiistaipäivän ensimmäiset lajit ovat viisiottelu, maastojuoksu ja moukarinheitto. Avajaisiin ja kilpailutapahtumiin on yleisöllä vapaa pääsy. MM-kilpailut ovat myös osa Jyväskylän kaupungin 175-juhlavuoden ohjelmaa ja ne ovat kautta aikain kansainvälisin Jyväskylässä järjestetty yleisötapahtuma.

 

Eduard Hämäläinen ja Leena Puotiniemi Suomen joukkueessa

Veteraanien kansainvälisissä arvokilpailuissa ei ole maakohtaisia osallistujarajoituksia eikä tulosrajoja. Tämä mahdollistaa sen, että Suomen joukkueen koko Jyväskylässä on ennätyksellisen suuri lähes tuhat urheilijaa.

Suomen joukkueen ikärakenne on muuttunut aikaisempaa selvästi nuorekkaammaksi. Erityisesti 35-45-vuotiaiden ikäluokkiin on aktivoitunut useita entisiä maajoukkueurheilijoita. Kuuluupa Suomen joukkueeseen yksi tämänvuotisiin Lontoon olympiakisoihinkin jo valittu urheilija, nimittäin maratoonari Leena Puotiniemi.

Kymmenottelijana neljästi MM- tai EM-kilpailuiden hopeamitalilla palkittu Eduard Hämäläinen tekee tänä vuonna paluun kansainvälisiin arvokilpailuihin. Olympiakisojen hopeamitalimies Antti Kalliomäki on valtiovarainministerin tehtävästä luovuttuaan tarttunut uudelleen seipääseen ja edustaa Suomea Jyväskylässä.

Korkeushypyssä Suomen joukkue vilisee yleisen sarjan Suomen ennätysurheilijoita, Suomen mestareita ja maajoukkueurheilijoita. Mukana ovat mm. Asko Pesonen, Matti Nieminen, Mika Polku, Kaisa Wallinheimo, Kristiina Jatkola, Vesa Piira, Asko Heino ja Marko Jokela.

Naisten kuulantyönnön Suomen ennätyksen haltija Asta Ovaska palaa leipurintyöstään kuularinkiin. Suomen Urheiluliiton pitkäaikainen valmennuspäällikkö Into Turvanen on Suomen joukkueen kantavia voimia 70-vuotiaiden ikäluokassa. Moukarinheittoon, puolimaratonille, pikajuoksuihin ja seiväshyppyyn osallistuu useita yleisen sarjan mestareita.

 

Tavoitteena mitalitilaston voitto

Suomen joukkueen ensimmäinen tavoite on jo saavutettu, kun aikaisempi osallistujaennätys lyötiin kirkkaasti. Kilpailumenestyksen osalta Suomen joukkueen toinen tavoite on kiveäkin kovempi. Suomalaiset aikovat voittaa maiden välisen mitalitilaston.

Tavoite on erittäin vaikeasti saavutettavissa. Veteraaniurheilun mahtimaa Saksa on hallinnut kansainvälisiä arvokilpailuita rautaisella otteella jo vuosikymmenet. Vuonna 2009 tässä tavoitteessa kuitenkin ensi kerran onnistuttiin.

Kolme vuotta sitten veteraanien MM-kilpailut pidettiin Lahdessa. Saksa oli voittanut kaikkien MM-kilpailuiden mitalitilaston ennen vuotta 2009, mutta Lahden MM-kilpailuiden viimeisenä päivänä Suomi ohitti Saksan ja katkaisi usean vuosikymmenen pituisen kultaketjun.

Suomen joukkueen tavoitteen saavuttaminen perustuu juuri yhteishenkeen ja mahdollisimman laajaan osallistumiseen. Puolimaratonilla, maastojuoksussa ja kävelyssä on myös maiden välinen joukkuekilpailu. Lisäksi Suomen joukkueen laaja koko mahdollistaa menestymisen 4x200 metrin viestinjuoksuissa Hipposhallin 200 metrin pituisella juoksuradalla.

 

JYVÄSKYLÄ 3.-8.4.2012 Maailman veteraaniurheilijoiden hallimestaruuskilpailut

  • If Vahinkovakuutus Oy
  • Asics